|
Forum e-podkowalesna2007 Dyskusje samorządu i mieszkańców
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Czy chcesz ograniczenia do 30 km/h? |
| tak |
|
33% |
[ 3 ] |
| nie |
|
66% |
[ 6 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 9 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Marcin Trepczyński
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 00:28 Temat postu: Czy chcemy max 30 km/h w całej Podkowie? |
|
|
W całej Podkowie planuje się ograniczyć prędkość do 30 km/h. Wyjątkami będą ulice Jana Pawła II i Brwinowska (50 km/h).
Czy to słuszne rozwiązanie? -- Zapraszam do dyskusji.
Więcej informacji znajduje się w serwisie radniblisko.pl:
http://radniblisko.pl/index.php?link=1&id=35 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trepek
|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 10:57 Temat postu: Czy to są żarty? |
|
|
Ciekawy jestem, kto jest pomysłodawcą tego projektu...
Przejechałem wczoraj całą ulicę Myśliwską z prędkością 30 km/h. Z przykrością muszę stwierdzić, że nie da się jechać tak wolno samochodem.
Prędkość 50 km/h to prędkość, z której można bardzo szybko wyhamować do zera. Jest ona bardzo bezpieczna.
Jeśli przepis ten zostanie wprowadzony, to poświęcę jeden dzień na obserwowanie jazdy Radnych i Burmistrza. Nie sądzę, żeby oni się stosowali do tych przepisów, gdyż jest to niemożliwe...
W ramach poprawy bezpieczeństwa zajmijcie się lepiej Państwo ulicą Kwiatową  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew Musiałek
|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 14:10 Temat postu: |
|
|
Witam Panie Trepek,
Pomysłodawcą 30 km/h, a raczej pomysłodawcami są projektanci organizacji ruchu. Pomysł był jeszcze drastyczniejszy bo chodziło o 20 km/h.
Komisja Drogowa i reszta radnych jak widać wybrała wariant 30 km/h, ja też go popieram. Dlaczego? Popieram ponieważ ludzie którzy przeprowadzili się z wielkich miast do Podkowy Leśnej mają po pierwsze dość wielkomiejskiego ruchu. Mają dosyć nieuzasadnionych szybkości na drogach w Podkowie Leśnej. Wiedzą o tym że przy takiej szybkości w 5 min są NA ROGATKACH MIASTA.
Mam wątpliwą przyjemność mieszkać na ul. Bukowej, w odległości ok 100m od rozjazdu Bukowa, Lipowa, Topolowa. Samochody na tej wysokości ulicy Bukowej osiągają ok 100 - 120 km/h.
Panie Trepek proszę mi powiedzieć jak maja się zachować na wąskim chodniku ludzie, którzy akurat tędy przechodzą, a są to dzieci, emeryci, spacerowicze. Na Bukowej mieszczą się z ledwością dwa samochody i pozostaje ok. 1 m chodnika, bez wysokiego krawężnika. Otóż mamy takie warunki jakie mamy i do nich musimy się przystosować, a jak Pan wie pieszy tez jest użytkownikiem drogi lub ulicy.
A co do samochodów, to lepiej nie popsuć czyjegoś życia bo się go nie wyklepie jak samochodu i nie wsadzi się nowej nogi, ręki lub głowy.
Daję to pod rozwagę miłośnikom za szybkiej jazdy po Podkowie Leśnej.
Posługuje się Pan statystykami, a widział Pan samochód na spokojnej uliczce podkowiańskiej wbity w płot? Ja widziałem.
Pozdrawiam. _________________ Pozdrawiam
Zbigniew Musiałek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin Trepczyński
|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 17:04 Temat postu: |
|
|
w odpowiedzi na wpisy obu znajomych mi Panów:
- skoro Trepek przejechał Myśliwską 30 km/h, to znaczy, że się da, ale wpływa to ujemnie na zdrowie psychiczne, chyba nie tylko moje; wytrzymałem tak 5 sekund;
- skoro Pan Musiałek mówi o Bukowej, to dlaczego nie zrobić ograniczenia tylko tam? czy cała Podkowa ma problem Bukowej?
- sam Pan mówi, że samochody na Bukowej osiągają prędkość 100-120 km/h, a nie 50 km/h, która to prędkość jest zupełnie bezpieczna. trzeba więc zrobić coś, co sprawi, że na Bukowej będzie się respektować ogr. do 50, a niej obniżać w CAŁEJ Podkowie do 30; Pana argumenty nie uzasadniają wprowadzenia ograniczenia, a wręcz poddają w wątpliwość skuteczność takiego rozwiązania; a że nie jest ono obojętne dla Podkowian, lecz - jak powiedział Burmistrz - "radykalne", warto się jeszcze zastanowić;
- 50 km/h to nie szybka jazda, to bardzo wolna jazda.
pozdrawiam obu Panów i dziękuję za zabranie głosu w tym wątku.
zapraszam do częstego odwiedzania serwisu http://radniblisko.pl, gdzie zapewne pojawi się depesza prezentująca informacje przekazane przez P. Zbigniewa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trepek
|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 20:25 Temat postu: |
|
|
| Zbigniew Musiałek napisał: |
Komisja Drogowa i reszta radnych jak widać wybrała wariant 30 km/h, ja też go popieram. Dlaczego? Popieram ponieważ ludzie którzy przeprowadzili się z wielkich miast do Podkowy Leśnej mają po pierwsze dość wielkomiejskiego ruchu. Mają dosyć nieuzasadnionych szybkości na drogach w Podkowie Leśnej. Wiedzą o tym że przy takiej szybkości w 5 min są NA ROGATKACH MIASTA. |
W Podkowie wielkomiejskiego ruchu nie będzie, gdyż nasze miasteczko jest bardzo małe. Ja mieszkam w Podkowie od 19 lat i mi nie przeszkadza, więc proszę nie mówić tylko o nowych mieszkańcach (swoją drogą jestem ciekawy z iloma mieszkańcami Pan o tym rozmawiał, o ile w ogóle).
| Zbigniew Musiałek napisał: | | Mam wątpliwą przyjemność mieszkać na ul. Bukowej, w odległości ok 100m od rozjazdu Bukowa, Lipowa, Topolowa. Samochody na tej wysokości ulicy Bukowej osiągają ok 100 - 120 km/h. |
Czy jeśli zmniejszy się dopuszczalną prędkość do 30 km/h to zaczną jeździć wolniej? Na pewno nie. Słusznie pisze o tym Pan Marcin Trepczyński. Poza tym szczerze wątpię, by prędkości, które Pan podaje były realne. Często przebywam w tamtej okolicy i nie uważam, by przekraczano 80 km/h.
| Zbigniew Musiałek napisał: | | Panie Trepek proszę mi powiedzieć jak maja się zachować na wąskim chodniku ludzie, którzy akurat tędy przechodzą, a są to dzieci, emeryci, spacerowicze. |
To może zamiast iść na łatwiznę, poszerzmy chodniki...
| Zbigniew Musiałek napisał: | Posługuje się Pan statystykami, a widział Pan samochód na spokojnej uliczce podkowiańskiej wbity w płot? Ja widziałem.
Pozdrawiam. |
Żadnymi statystykami się nie posłużyłem. Nie widziałem wbitego w płot samochodu, ale wierzę Panu, że taka sytuacja zaistniała. Ale powtarzam, z 50 km/h można bardzo szybko wyhamować! Tylko jeździjmy te 50 km/h. Bo to, że będą przepisy, to nie oznacza, że ludzie się będą do nich stosować (podobnie jak nie niektórzy nie stosują się do obecnych). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew Musiałek
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 07:52 Temat postu: |
|
|
Odpowiadam :
Rozmawiam o szybkości jazdy z mieszkańcami nie tylko tymi z ulicy Bukowej, jeżeli Pan może proszę podać propozycje, jak poszerzyć chodniki na Bukowej , nadmieniam że jest to ulica powiatowa i to powiat musi wyrazić zgodę na wszystkie przebudowy, jak również na prędkość na tej ulicy( była już propozycja wykupu pasa działek na ten cel, nierealna w naszych warunkach własnościowych) tak więc proszę nie zarzucać pójścia na łatwiznę.
Jeżeli chodzi o ruch zapraszam na ul wyjazdowe w godzinach szczytu i poza nim również. Uda się nam na pewno zobaczyć nie tylko pędzące samochody osobowe, ale również dostawcze i co najgorsze ciężarowe z pełnymi ładunkami.
Tak naprawdę nie chodzi o to czy 30, czy 40km/h , tylko o dostosowanie prędkości do bezpiecznego pokonania drogi w Podkowie.
Chce jeszcze wyrazić zadowolenie że jest Pan zainteresowany tym problemem, myślę, ze będzie Pan miał okazję zabrać głos na najbliższym posiedzeniu Komisji Drogowej lub Ładu i przedyskutować na żywo ten problem. _________________ Pozdrawiam
Zbigniew Musiałek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trepek
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 15:22 Temat postu: |
|
|
| Zbigniew Musiałek napisał: |
Rozmawiam o szybkości jazdy z mieszkańcami nie tylko tymi z ulicy Bukowej |
Ja również rozmawiałem z kilkoma osobami. Są one negatywnie nastawione do pomysłu. Muszę powiedzieć, że te osoby mnie wyśmiały, myślały, że sobie z nich żartuję. Dwie z nich stwierdziły, że nie wierzą w (cytuję) "głupotę Radnych". Nie uwierzyły, że nawet można się nad takim projektem zastanawiać...
| Zbigniew Musiałek napisał: | | Jeżeli Pan może proszę podać propozycje, jak poszerzyć chodniki na Bukowej , nadmieniam że jest to ulica powiatowa i to powiat musi wyrazić zgodę na wszystkie przebudowy, jak również na prędkość na tej ulicy( była już propozycja wykupu pasa działek na ten cel, nierealna w naszych warunkach własnościowych) tak więc proszę nie zarzucać pójścia na łatwiznę. |
W takim razie przepraszam, nie wiedziałem, że takie próby były podejmowane. Jeszcze nie dawno nie było realnej możliwości, by dowiedzieć się z mediów (lub "mediopodobnych" źródeł) o działalności Radnych. Nadal uważam, że ustalenie tego przepisu będzie pójściem na łatwiznę. Lepiej postarać się o to, by prędkość 50km/h była przestrzegana. To jest niewątpliwie trudniejsze niż wprowadzenie przepisu. Tylko wprowadzenie ograniczenie nic nie da! Jak Pan sam zauważył: "Tak naprawdę nie chodzi o to czy 30, czy 40km/h , tylko o dostosowanie prędkości do bezpiecznego pokonania drogi w Podkowie." Dlatego trzeba doprowadzić do sytuacji, w której kierowcy, parafrazując Pana słowa, dostosują prędkość do bezpiecznego pokonania drogi w Podkowie.
| Zbigniew Musiałek napisał: | | Chce jeszcze wyrazić zadowolenie że jest Pan zainteresowany tym problemem, myślę, ze będzie Pan miał okazję zabrać głos na najbliższym posiedzeniu Komisji Drogowej lub Ładu i przedyskutować na żywo ten problem. |
Jeśli znajdę czas, bardzo chętnie pojawię się na ww. posiedzeniach. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Józef Kalisz
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 23:21 Temat postu: To jakaś bzdura |
|
|
Szkoda, że nie proponuje się 10 albo 5 km/godz. Wiadomo, że 50 km/godz. jest racjonalną granicą, powszechnie przyjętą w krajach UE również w takich małych miejscowościach jak Podkowa Leśna. Nie należy robić z naszego miasta pośmiewiska wprowadzając sztuczny zakaz przekraczania 30 km/godz., którego i tak prawie nikt nie będzie przestrzegać.
Oj, trzeba uważać, kogo się wybiera na radnych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Zbigniew Musiałek
|
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 07:46 Temat postu: |
|
|
Zapraszam wszystkich na posiedzenie Komisji Drogowej.
Będziecie Panowie mogli skonfrontować swoje poglądy na temat ruchu i dróg w Podkowie Leśnej i uzyskać niezbędne informacje, by nie wystrzeliwać amunicji dopóki nie wiadomo kto strzela i z której strony.
INFORMACJA O POSIEDZENIU
KOMISJI
Doraźnej ds. dróg, ciągów pieszych i rowerowych w mieście oraz współpracy z samorządami sąsiednich gmin w tym zakresie
RADY MIASTA
PODKOWA LEŚNA
ODBĘDZIE SIĘ
1 CZERWCA 2009 r. (poniedziałek) o godz. 18.30
w Centrum Kultury i Inicjatyw Obywatelskich
w Podkowie Leśnej ul. Lilpopa 18
TEMATY POSIEDZENIA:
1. Przyjęcie protokołu z poprzedniego posiedzenia Komisji.
2. Dalszy ciąg dyskusji nad koncepcją organizacji ruchu drogowego w Podkowie Leśnej.
3. Sprawy bieżące i wolne wnioski. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 18:13 Temat postu: ograniczenie prędkości |
|
|
Witam serdecznie,
Po pierwsze bardzo się cieszę, że ktoś zajął się tematem bezpieczeństwa na drogach w Podkowie. NARESZCIE!
Przyznam, że kilkukrotnie starałem się uzyskać więcej informacji na temat planowanych działań w tym temacie od Burmistrza i niestety niewiele z tego wynikło poza ogólnikowymi i wymijającymi odpowiedziami.
Generalnie zgadzam się z diagnozą sytuacji przedstawioną przez Pana Zbigniewa. Ja także mam dość "walki o przetrwanie" gdy tylko próbuję przejść ulicą Bukową, choćby idąc do sklepu czy nieopatrznie jadąc nią rowerem. Natężenie ruchu połączone z kompletnym ignorowaniem ograniczenia prędkości powoduje, że ulica ta upodobniła się do szosy Warszawa-Żyrardów.
Jestem także za wprowadzeniem ograniczenia prędkości do 30km/h choćby po to, żeby policja miała większą motywację do łapania piratów drogowych - mandat za przekroczenie prędkości o 30km/h jest z pewnością wyższy niż taki, za przekroczenie prędkości jedynie o 10km/h. Pan Józef Kalisz napisał, że w krajach UE w małych miejscowościach ograniczenie to 50km/h - muszę się z tym nie zgodzić - byłem wielokrotnie w niewielkich miejscowościach w Niemczech, Belgii i Holandii - ruch lokalny jest tam ograniczony właśnie do 30 lub 40 km/h. Dodakowo taką prędkość wymuszają sztuczne zwężenia jezdni do jednego pasa, garby oraz wysepki.
Niestety obawiam się także, że jeśli całe działanie ograniczy się tylko do ustawienia nowych znaków ograniczających prędkość to efekt będzie mizerny. Już w tej chwili mniej niż połowa samochodów jadących ulicą Bukową stosuje się do ograniczenia 50km/h. I dotyczy to praktycznie wszystkich ulic w Podkowie, które są wyasfaltowane i w miarę proste (Akacjowej, Myśliwskiej, Jana Pawła, Słowiczej itd.). Więc nie jest to tylko "problem ulicy Bukowej" jak zechciał to napisać któryś z przedmówców. Chociaż nie przeczę, że w przypadku Bukowej jest on chyba najbardziej palący i jaskrawy. Ulica ta traktowana jest jako dogodny objazd zatkanej drogi 719 (Warszawa-Żyrardów) dla mieszkańców nie tylko Podkowy (tych jest wręcz mniejszość), ale także Żółwina, Owczarni, Kadów, Opypów, a nawet Grodziska. Dodatkowo jest na długim odcinku prosta i gładka co wręcz zachęca kierowców i motocyklistów do wciskania gazu i jazdy "ile fabryka dała". 80km/h to niemal standard, a zdażają się rajdowcy jadący 100km/h i więcej. Niestety na sygnały o tym problemie Burmistrz odsyła interesantów do komendy Policji oraz powiatu - bo jest to jak napisał Pan Zbigniew droga powiatowa, a nie lokalna, dodatkowo o statusie drogi awaryjnej (używanej przez straż pożarną, radiowozy i karetki w przypadku zatkania się 719-tki).
Szczerze mówiąc nie widzę innego sposobu na realne ograniczenie szaleńców jak przebudowa tej drogi (bo fotoradary są za drogie, a policjanta z radarem widziałem na Bukowej w ciągu ostatnich 3 lat słownie 2 razy). Prawdopodobnie nie jest to proste ze względów formalnych, które poruszyłem wcześniej, ale bez spowalniaczy (garbów) czy też sztucznych przewężeń nie widzę szans na opanowanie tej sytuacji. Przykład możemy brać choćby z przebudowy ulicy Szkolnej w Żółwinie - długa, prosta, asfaltowa droga - idealna dla szaleńców - prawie taka jak nasza Bukowa. Teraz nie sposób jechać tam szybciej niż 40km/h. I o to właśnie chodzi. Podobnie udaje się to rozwiązywać mniejszym gminom - choćby tym leżącym wzdłuż WKD - większość wprowadziła ograniczenia na drogach lokalnych do 20 (!!) km/h, a dla nie umiejących czytać znaków zamontowano garby zwalniające. Jeśli ktoś nie wierzy, wystarczy przejechać się WKD i uważnie wyglądać przez okna
Pozdrawiam,
Jacek Tryzno
p.s. Żałuję, że o forum i spotkaniu komisji d/s dróg dowiedziałem się dopiero dzisiaj bo chętnie wziąłbym udział w jej spotkaniu Ciekaw jestem jakie były wnioski i ustalenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TOMASZEK
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 07:49 Temat postu: |
|
|
| Uważam,że wprowadzenie ograniczenia prędkości do 30km/h jest conajmniej chorym pomysłem.W terenie zabudowanym jakim jest Podkowa według Kodeksu Drogowego obowiązuje ograniczenie do 50km/h a wyjątkiem jest Strefa zamieszkania gdzie jest 20km/h (co z resztą w Podkowie występuje także niepotrzebnie bo jest to na tak dziurawej drodze ograniczenie,że i tak nie da się jechać szybciej).Co do nowych mieszkańców Podkowy (czytać "elity") nie możemy się wszyscy do nich dostosowywać.W ich poprzednich miastach były takie same ograniczenia predkości.A pan Musiałek stara sie tu stworzyć azyl dla bogaczy kosztem zwykłych mieszkańców (i tak nie dadzą wiecej na gminę bo oni tu nie mieszkają dla nich Podkowa jest tylko "sypialnią").Może najlepiej wprowadzić całkowity zakaz jazdy samochodami po Podkowie?A pan Musiałek wynajmie każdemu rykszę.Nie ma pan takiej władzy aby zmusić wszystkich do jazdy 30km/h.Byłby to kolejny martwy przepis.A jeśli chce pan zrobić coś naprawdę pożytecznego dla Podkowy to proponuje zająć się jakością dróg.Jeśli staracie się państwo stworzyć tu azyl dla bogaczy to nie wypada aby jezdzili swoimi limuzynami po dziurawych szutrowych drogach.A skoro ul.Bukowa jest za wąska i nie mieści sie pan na chodniku to proszę się zwrócić do powiatu z tym problemem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trepek
|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:58 Temat postu: Re: ograniczenie prędkości |
|
|
| Jacek napisał: |
p.s. Żałuję, że o forum i spotkaniu komisji d/s dróg dowiedziałem się dopiero dzisiaj bo chętnie wziąłbym udział w jej spotkaniu Ciekaw jestem jakie były wnioski i ustalenia. |
Panie Jacku,
proszę nie żałować, iż nie wziął Pan udziału w tym spotkaniu. Można było się dowiedzieć tylko tego, że policja w Podkowie nie chce łapać kierowców (są nimi politycy, adwokaci itp.), a także iż nie ma szans na ustawienie garbów, zwężenia etc. Czyli zmniejszenie prędkości realnie nic nie da. Zresztą sam przewodniczący komisji - Pan Bojanowicz - zgodził się z tym zdaniem. Także sprawa nie została rozwiązana. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek
|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:05 Temat postu: |
|
|
| Zawsze to jakaś informacja, a raczej potwierdzenie tego co było wiadomym już od dość dawna. Ale być może uzmysłowienie problemu pomoże w znalezieniu rozwiązania. Czy poza konstatacją smutnego faktu podjęto jakieś dalsze kroki czy uznano problem za nierozwiązywalny i spuszczono zasłonę milczenia? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin Trepczyński
|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:50 Temat postu: |
|
|
| Jacek napisał: | | Zawsze to jakaś informacja, a raczej potwierdzenie tego co było wiadomym już od dość dawna. Ale być może uzmysłowienie problemu pomoże w znalezieniu rozwiązania. Czy poza konstatacją smutnego faktu podjęto jakieś dalsze kroki czy uznano problem za nierozwiązywalny i spuszczono zasłonę milczenia? |
Panie Jacku,
podobnie jak tzw. "Pan Trepek" uczestniczylem w ww. posiedzeniu. Owszem, co do Bukowej jako jedyne "realne" rozwiązanie radni z komisji ds. dróg podawali postawienie znaku (30). Tylko M. Borkowski ma nadzieję na stosowanie skutecznej kontroli prędkości.
Podczas posiedzenia sugerowałem umieszczenie na Bukowej małych rond, np. na skrzyżowaniu z Topolową i ze Wschodnią, jako naturalnych spowalniaczy. Pomysł ten został ośmieszony.
Zlecona przez UM koncepcja organizacji ruchu drogowego (na razie istnieje jej zarys wstępnie zaakceptowany przez "komisję ds. dróg" i "komisję ładu") przewiduje również - zgodnie z informacjami radnych - nasadzenia (drzewa, krzewy), które wymuszałyby jazdę "wężykiem". Jednak przewodniczący komisji ds. dróg Z. Bojanowicz, który również zaakceptował koncepcję, podczas owego posiedzenia stwierdził, że i tak nikt się na coś takiego nie zgodzi.
Dziękuję za Pana wypowiedzi w ramach tego wątku, zapraszam do kolejnych, a także do śledzenia informacji na temat podkowiańskich dróg w serwisie http://radniblisko.pl. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek
|
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 09:21 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za dodatkowe informacje.
Wiem, że ten pomysł był już poruszany, ale być może sposobem na "nierozwiązywalny od 20 lat" problem Bukowej byłby maszt z fotoradarem sfinansowany przez Urząd Miasta. Takie urządzenie to koszt około 100-150 tysięcy złotych, jednak z doświadczeń innych miast wynika, że jego zakup zwraca się w postaci mandatów w czasie kilku miesięcy (w Warszawie jeszcze szybciej!). Postawienie takiego urządzenia (ba, nawet postawienie atrapy, która tylko "może" być wyposażona w fotoradar) powinno drastycznie wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa na Bukowej.
Najbardziej smuci mnie kompletny brak perspektywy rozwiązania problemu, a nawet pomysłów jak to zrobić...
Pozdrawiam,
Jacek Tryzno |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|